28 listopada 2022

Czy na Jamajce produkowana jest najlepsza kawa na świecie? Poznajmy historię rozwoju przemysłu kawowego tego małego kraju

Według wielu kawoszy to na Jamajce, wysoko w Górach Błękitnych, produkowana jest najlepsza kawa na świecie. Wyróżnia ją wyjątkowy balans smaku, rzadko spotykane połączenie słodkiego aromatu i kwasowości, który nadaje jej niepowtarzalny charakter. Należy wiedzieć, że pierwsze sadzonki kawowca przywiózł z Haiti na wyspę sir Nicholas Lawes w 1728 roku. Wkrótce odkryto, że tutejsze warunki klimatyczne i ukształtowanie powierzchni sprzyjają uprawie, a otrzymany produkt charakteryzuje się bardzo wysoką jakością.

Rozwój przemysłu kawowego

Szczyt rozwoju przemysłu kawowego przypadł na początek XIX wieku. Wtedy to w całym kraju działało aż 686 plantacji, które eksportowały rocznie ponad 15 ton kawy. Po zniesieniu niewolnictwa plantacje zaczęły upadać, głównie z powodu braku siły roboczej. W pewnym momencie eksport spadł do poziomu 1,5 tony rocznie. Przez kolejną dekadę produkcją kawy trudniły się przede wszystkim małe rodzinne plantacje. W 1953 roku rząd Jamajki utworzył CIB – The Coffee Industry Board of Jamajka (Radę Przemysłu Kawowego), która miała sprawować kontrolę nad jakością i cenami skupu ziaren od farmerów, i przemysł zaczął się odradzać.

Co ciekawe, Jamajka była również pierwszym państwem na świecie, który przyporządkował dokładne położenie geograficzne do konkretnej marki kawy (podobnie jak francuski przemysł winiarski uczynił z winem). Teraz dzięki temu może taką kawę spożyć nawet w Polsce – oferuje ją jedna z restauracji z Łodzi, której pełną ofertę znajdziemy na stronie Lódź Info. Obecnie cała kawa eksportowana z Jamajki jest opatrzona znakiem towarowym CIB, który jest gwarancją najwyższej jakości oraz potwierdza, że produkt jest oryginalny i pochodzi z regionu Blue Mountains. Warto dodać, że kawę Blue Mountain możemy kupić również w polskich sklepach internetowych; jeszcze kilka lat temu paczka o pojemności 100 g kosztowała około 100 złotych.